Oogheelkunde-UpToDate is een online platform waar
oogartsen, physician assistants en klinische optometristen
online nascholing kunnen volgen om zo de oogheelkundige
kennis UpToDate te houden.
Onze missie is om de Oogzorgkennis in Nederland te verbeteren. Dit doen we door op ons platform volledig onafhankelijke geaccrediteerde cursussen aan te bieden met de focus op de praktijk.
Wij geloven in het belang van kennisdeling door medische professionals. Niet alleen voor collega’s onderling maar ook voor Physician assitants en optometristen.
Oogheelkunde UpToDate brengt uw nascholing op een innovatieve en makkelijke manier dichter naar u toe. Wij wensen u veel studieplezier bij het volgen van een van onze cursussen.
Team Oogheelkunde UpToDate 2022
Peter van Etten is oogarts, gespecialiseerd in vitreoretinale chirurgie en werkzaam in het Retina Operatie Centrum in Utrecht. Hij heeft 9 jaar in de optiek gewerkt en 16 jaar in het Oogziekenhuis Rotterdam. Eerst als optometrist, later als oogarts in opleiding en de laatste 5 jaar als oogarts gespecialiseerd in vitreoretinale chirurgie.
Als oogarts gespecialiseerd in vitreoretinale chirurgie ervaar ik dat het een uitdaging is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de algemene oogheelkunde en andere subspecialisme. Verder merkte ik in de praktijk dat verwijzers behoefte hebben aan praktische handvatten over het vervolgen en verwijzen van patiënten met netvliespathologie. Deze behoefte kan je breder trekken naar andere deelgebieden in de oogheelkunde.
Nascholing die praktijkgericht is en waarbij onderwerpen modulair worden behandeld vind ik het meest bruikbaar en toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Verder zoek ik vaak online naar cursussen waar veel aandacht is voor casuïstiek en die ik op eigen tempo kan volgen waarbij ik na een tijdje de stof nog eens kan terugzien voor herhalen.
Er gaat niets boven live event met collega’s. Het is gezellig en directe interactie is niet te vervangen door online nascholing. Maar het leereffect van nascholingsdagen ervaar ik zelf als beperkt. Dat komt vooral doordat mijn concentratieboog na 2 uur wel behoorlijk is afgezwakt. Verder mis ik geregeld de mogelijkheid om informatie nogmaals terug te lezen. Op ons platform hebben we dat opgevangen door de informatie altijd beschikbaar te maken via een computer, iPad of telefoon en kun je de cursus een heel jaar terugkijken.
Dat het veel tijd kost om een goede cursus samen te stellen, vooral het verzamelen van bijpassende casuïstiek duurt maanden tot jaren. Daarbij heb ik gemerkt dat specialisten pas na jaren praktiseren van een subspecialisatie en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek beschikken over nuttige “clinical pearls”. Deze tips heb ik vaak als cadeautjes van collega’s gezien wat enorm handig is voor in de praktijk.
Verder zag ik dat bij het geven van bepaalde cursussen regelmatig dezelfde mensen na een jaar weer terug bij dezelfde cursus. Ik realiseerde me dat de kracht van de herhaling helpt, zeker als in de praktijk bepaalde oogpathologie relatief weinig voorkomt.
Bij nascholing van physician assistants zie ik dat er bij deze groep ook een enorme interesse bestaat voor nascholing voor oogheelkundige onderwerpen in de volle breedte. De modulaire vorm van de cursussen kan voor physician assistants als opfrissing van bestaande kennis worden gebruikt of als eerste basisstap op weg naar een nieuwe EPA. De wens voor modulair opleiden zien we bij optometristen ook ontstaan. De optometristen kunnen breed worden ingezet. De optometristen die klinische werkzaamheden verrichten hebben ook de wens voor modulaire bijscholing. Door het volgen van een cursus met een toetsing van het kennisniveau (met certificaat) kunnen ze hun competenties vastleggen.
De cursussen zijn bedoeld voor oogartsen, physician assistants en optometristen. Ik ben begonnen in de optiek en heb door de hele keten van de oogheelkundige zorg gewerkt en veel nascholingen verzorgd. Wat mij opvalt is dat er altijd veel interesse is in kennisverbetering. Als oogarts merk ik dat mijn eigen kennis uit de optiek en de optometrie geregeld van pas komt en dat optometristen en physician assistants ook behoefte hebben aan inzichten in de behandeling van patiënten na doorverwijzing naar de oogarts. Hierdoor kwam ik op het idee om een platform te ontwikkelen waar iedereen in de oogheelkundige keten terecht kan; oogartsen, PA’s en optometristen.
Een sterk punt van ons platform is dat de cursussen worden gemaakt en gegeven door oogartsen met een subspecialisatie in de oogheelkunde. Zij werken verspreid over heel Nederland in perifere klinieken en in academische ziekenhuizen. Door de content makers adequaat te compenseren, waarborgen we de kwaliteit en continuïteit en zijn we in staat om actuele en relevante informatie aan te bieden.
Wij hopen in het tweede kwartaal 2024 live te gaan met 3 tot 5 presentaties waarbij we naar het einde van het jaar willen uitgroeien naar minimaal 10 presentaties. In 2025 willen we de website verder door ontwikkelen en het aantal cursussen verder uitbreiden. Het team Oogheelkunde UpToDate vindt de kwaliteit van de nascholing een speerpunt. De kwaliteit van de cursussen staat ver boven de wens van het snel uitrollen van cursussen op ons platform.
Of loopt u ergens anders tegen aan? Bekijk onze veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet bij staan dan kunt u ons bereiken via email of telefoon.